Description
Carnea de ied are conținut moderat în colesterol și aduce multe beneficii pentru sănătate.
Beneficiile sunt susținute prin conținutul cărnii în vitaminele complexului B (B1, B2, B3, B9, B12), vitamina E, colină, betaină, aminoacizi, minerale (mangan, calciu, fier, zinc, cupru, fosfor, seleniu, clor, potasiu), acizi grași omega 3 și omega 6 și nu în ultimul rând acid linoleic conjugat.
Efectele asupra corpului uman sunt foarte diverse și benefice.
Consumul de carne de ied poate reduce riscul inflamării vaselor de sânge și stabilizează ritmul cardiac. Carnea este recomandată pentru cei bolnavi de inimă cu condiția ca aceștia să consume cât mai puțină grăsime. Are un conținut ridicat în acizi grași nesaturați care contribuie la controlul nivelului de colesterol din sânge. Reduce riscul apariției arterosclerozei și al bolilor coronariene.
Prin conținutul scăzut de sodiu și ridicat de potasiu, carnea de ied se recomandă a fi administrată în hrană la persoanele care sunt afectate de hipertensiune arterială și sunt predispuse apariției afecțiunilor vasculare cerebrale și bolilor de rinichi.
Efect asupra greutății corporale sunt vizibile. Vitaminele complexului B conținute în carnea de ied ajută la arderea grăsimilor din organism. În special vitamina B 12 combate stresul și stările de depresie. Este recomandată pentru cei care țin dietă. Proteinele din carne acționează ca un inhibitor al stării de foame și dă senzația de stomac plin o perioadă mai lungă de timp. Niacina sau vitamina B3 este implicată în asigurarea energiei pentru metabolism.
La femeile însărcinate, consumul de cane de ied previne anemia atât la mamă, cât și la copil, prin creșterea conținutului de hemoglobină din sânge și ajută la reglarea circulației sanguine. Aceste efecte se datorează în special conținutului în fier la un nivel de 3 mg/100 g carne.
Alte beneficii pentru sănătatea consumatorului
Carnea de ied împiedică apariția cancerului. Vitaminele complexului B, seleniul, clorul, colina și acidul linoleic conjugat (CLA) previn formarea celulelor canceroase.
Efecte benefice sunt și asupra pielii. Nutriții pe care îi furnizează carnea de ied fac ca pielea să fie mai „sănătoasă”, moale și netedă. Previne uscarea și apariția bolilor de piele precum psoriazis, eczeme sau acnee.
Ca beneficii asupra oaselor e de menționat calciul și alți nutrienți din carne, care contribuie la creșterea oaselor și combat osteoporoza, durerile articulare și căderea părului.
Carnea de ied reduce și riscul infecțiilor. Componenții cărnii de ied întăresc sistemul imunitar.
Consumată regulat, carnea previne apariția diabetului de tip 2 prin normalizarea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, contribuie la buna funcționare a tiroidei și combate procesul de îmbătrânire prin acțiunea împotriva radicalilor liberi.
Efecte asupra creierului
În cazul copiilor, acizii grași Omega conținuți în carnea de ied ajută la dezvoltarea funcțiilor cerebrale și au efect pozitiv în reducerea simptomelor asociate cu ADHD-ul și cu autismul. În cazul adulților, acizii grași Omega au efect protector asupra creierului și reduc riscul de demență asociat cu bolile neurodegenerative. De asemenea, Omega 3 si 6 au efect antioxidant, antiinflamator, anticoagulant, vasodilatator și antialergic.
În tabel redau, comparativ, componenții din diferite sortimente de carne, diferite specii de animale, calculați la 100 de grame de carne gătită.
Recenzii
Nu există recenzii încă.