Description
Mai mare decat oul de gaina si mai mic decat cel de gasca, oul de rata este mai gustos si mai hranitor.
Cu 30% mai mari decat ouale de gaina, ouale de rata contin in cantitati semnificative minerale, vitamine si proteine. Deoarece sunt bogate in grasimi, grasimi saturate si colesterol, sunt recomandate a se consuma in cantitati mici.
Un ou proaspat de rata are o greutate de aproape 70 g si contine aproximativ 130 calorii, 9,6 g grasimi, 9 g proteine, 2,6 g grasimi saturate, 1 g carbohidrati, 619 mg colesterol si 102 mg sodiu.
Cam 67 la suta din valoarea energetica provine din grasimi, 28% din proteine si doar 5% din carbohidrati.
Oul de rata crud ofera 158% Vitamina B12, 26% Vitamina B5, 22% Vitamina B2, 15% Vitamina A, 14% vitamina B9 (Acid Folic) si 10% Vitamina B6.
Complexul de vitamine B este esential vederii, sanatatii pielii, in prevenirea deficientelor la nastere, la buna functionare a sistemului digestiv si a sistemului central nervos, la formarea celulelor rosii in sange si a hormonilor.
Vitamina A, vitamina antioxidanta esentiala, are proprietati in buna functionare a vederii pe timp de noapte, la formarea oaselor si a dintiilor si la mentinerea sanatoase a tesuturilor.
Oul de rata contine si numeroase minerale, cele mai importante sunt: 46% din doza zilnica recomandata unui adult de Seleniu, 22% Fosfor si 15% Fier.
Aceste minerale ajuta la functionarea glandei tiroide si la imbunatatirea sistemului imunitar, mentin sanatoase celulele si oasele si asigura necesarul de energie.
Un ou de rata gatit contine de doua ori mai mult din doza recomandata zilnica, de colesterol.
In plus, oul de rata ofera 15% din doza recomandata zilnica de grasimi totale, 18 % de proteine, 9% Sodiu si 4 procente de Potasiu.
Deoarece contine o cantitate mare de colesterol (619 mg), Asociatia Americana Cardiovasculara propune consumul in cantitati mici a oului de rata.
De asemenea, oul de rata trebuie evitat in alimentatia zilnica deoarece poate fi imediat contaminat cu Salmonella.
Oul de rata comapativ cu oul de gaina
*Galbenusul oului de rata este mai mult spre portocaliu decat sotimentele de ou de gaina gasite in supermarket.
*Oul de rata are o valoare nutrionala de doua ori mai mare si se mentine proaspat mai mult timp.
*Albusul oului de rata este mai mare si mai bogat in proteine. Daca este folosit la prepararea prajiturilor, acestea au o structura mai pufoasa si mai gustoasa.
*Ouale de rata contin mai multi acizi grasi Omega-3.
*Oul de rata este un aliment alcalin; unul dintre putinele alimente care ofera organismului substante alcaline, foarte necesare pacientilor cu cancer.
AVANTAJE:
Oul de rață este bogat în vitamina B12, seleniu, proteine, riboflavină, acid folic, fier și fosfor.
Oul este benefic pentru artrită reumatoidală și osteoartrită.
Recenzii
Nu există recenzii încă.